fbpx
Vent venligst
Menu
Land:
Danmark
By:
Holbæk
Adresse:
Skipperstræde 1, 4300 Holbæk
Email:
hello@webbryggeriet.dk
Telefon:
+4549400555
Guide: Sådan skriver du dine egne blogs

Guide: Sådan skriver
du dine egne blogs

april 6, 2022
Scroll ned

Ordene blogs, og blogging dukker hyppigt op i medierne – specielt på de sociale medier i forhold til instagram kendisser såsom indenfor skønhed, musikere, skuespillere m.m., samt her hos Webbryggeriet har vi også blogindlæg alle kan læse. Som du f.eks. gør lige nu.
Sagen er at det kan virke intimiderende selv at begynde at skrive selvom man har lysten, når så mange umiddelbare ”eksperter” skriver blogs og det er fuldt ud forståeligt.
Dette blogindlæg adskiller sig fra de andre vi har skrevet ved at skribenten personligt afmystificere blogging og deler tips og egne erfaringer, så du selv kan give dig i kast med at skrive efter du har læst det her.

Blogging har en social funktion

Jeg har skrevet mange forskellige typer tekster igennem mit liv: fra stile, essays og lignende skoleopgaver til journalistiske artikler, faglige cases, research, projektopgaver og bacheloropgaven på universitet. I præpuberteten og teenageårene prøvede jeg med jævne mellemrum endda at skrive dagbog, men det holdt aldrig særlig længe.

Her hos Webbryggeriet har jeg den store glæde at skrives guides, tips og tricks, inspiration m.m. og
i fritiden skriver jeg noveller, samt opdaterer min egen hjemmeside med nyheder og tanker om de seneste illustrationer jeg har skabt.

Men hvorfor nævner jeg disse forskellige tekstgenrer? Hvad har de tilfælles med blogging? Alt. Fra mit synspunkt skal du se blogging som en betegnelse for tekster, som har deres sociale funktion på nettet end en reel genre for sig: lidt som et personligt magasin eller avis med dine egne private læsere.

Genre

Overvej hvilken type blog du gerne vil skrive og en genre – eller med tiden flere genre som vi gør her hos Webbryggeriet – vil vise sig at give mere mening end andre i forhold til hvad du gerne vil fortælle.


Nogen som skriver blogs om deres dagligdag med f.eks. en sygdom er typisk skrevet i dagbogsformat eller som essays og skribenterne deler måske indlæg om det hver dag. Der er også rejseblogs, hvor det enten har karakter af journalistik eller igen også essays om det de har oplevet rundt om i verden. Med masser af billeder kan det endda være en detaljeret online scrapbook.

Der er masser af litteratur at finde omkring genre, hvis det er et stykke tid siden  eller måske aldrig har skrevet f.eks. essays eller artikler. Jeg har selv haft (og har stadig) rigtig god gavn af Skriv artikler  skrevet af Lotte Rienecker, Peter Stray Jørgensen og Morten Gandil. Her kommer de ind på tre typer af artikler: videnskabelige, faglige og formidlende.


Det vi kalder for “guides” her hos Webbryggeriet er faktisk bare virkelig korte og præcise formidlende artikler til hvordan man kan lave podcasts, de bedste delingstidspunkter etc.  

Skriv om det du kender

Det størstedelen af de tekster jeg har skrevet har tilfælles er, at det er noget jeg allerede ved noget om – enten ud fra personlige erfaringer, ved at have lavet research og til tider er det en blanding. Som dette indlæg.

Hvis du er helt ny i at skrive artikler m.m. – eller i at skrive rent generelt – så vil jeg anbefale at du begynder med det du allerede har gjort dig ekspert på, for det vil give dig al den tid du har brug for, til at komme ind i rytmen med at skrive, finde ud af hvor ofte du lægge blogindlæg ud og hvilken genre der passer bedst til den viden du gerne vil dele med andre.

Ligeså snart du føler dig parat, så skal du endelig bare springe ud i nye genre, emner osv.
Du vil nemlig først opdage hvor sjovt det er når du har alt det fundamentale på plads.

 

Korrekturlæsning

Der er måske noget som holder dig fra at skrive selvom du har lysten, men du må endelig ikke lade det det stoppe dig. Hvis det er tekster som skal udgives så find en du stoler på og som kan gennemgå det for dig inden. Der eksisterer også utallige virksomheder som har specialiseret sig i korrekturlæsning og som yder disse servicer til privatpersoner. Det er der ingen skam i. Korrekturlæsning er en helt almindelig standard praksis for f.eks. bogforlag, uanset hvor dygtige eller berømte deres forfattere er.

For mit eget vedkommende? Jeg er vant til at skrive og jeg altid er grundig med at tjekke om alt – grammatik og formuleringer m.m. – er i orden, men Ditte læser altid mine blogindlæg igennem først og laver rettelser på de ting som jeg selv har overset inden de bliver udgivet.

Min mand og min mor er mine korrekturlæsere på hjemmefronten bl.a. da jeg sendte ansøgninger ud  eller da jeg skrev eksamensopgaver – og jeg gør det samme for dem.

Motivation

Alle vil i perioder støde på manglende motivation uanset hvad det er.
Jeg oplever det også til tider selv og specielt når jeg skal sætte mig ind i noget jeg ikke er kendt med og det er netop grunden til at jeg tidligere kom ind på at du skal starte med at skrive om det du kender.
Det ville være så ærgerligt at løbe sur i det inden hele projektet er gået igang.

Jeg har lært et par tricks til hvordan man kommer forbi skriveblokaden og som forhåbentlig også vil hjælpe dig:

  • Gør det overskueligt
    Lav på forhånd en standard simpel disposition med vigtigste punkter du vil/skal have med i indlægget f.eks. overskrifter (evt. hovedafsnit) og hvilke indholdsdele som skal indgå i den.
    Det vil hjælpe med at give overblik over hvor langt du er nået og hvor du skal hen.

    Du kan også lave mindmaps eller bruge andre visuelle værktøjer, hvis det virker bedre.
  • Pauser
    Du har sikkert hørt det før, men det er vigtigt at tage pauser og komme lidt væk fra det som forhindre dig i at komme videre.
  • Lav noget af samme karakter

    En af de metoder jeg selv bruger for at vriste sig fri af en længerevarende blokade på, er at lave – i dette tilfælde skrive – noget du finder virkelig let. Det kan også bare være for sjov.  Du vil nemlig blive påmindet om hvad du godt kan lide ved en given beskæftigelse og  mentalt komme tilbage på sporet, så du kan fortsætte hvor du slap. 

Med disse ord så vil jeg ønske dig en rigtig god skrivelyst.

Hvis du skulle have nogen spørgsmål, så er du velkommen til at skrive til mig på sophia@webbryggeriet.dk
Jeg vil besvare mails ligeså snart jeg har mulighed for det.

Posted i Inspiration, Kommunikation, WebTags: