
Du har fundet det perfekte billede til din hjemmeside eller musik til en YouTube video og som du har planer om at bruge – men har du det fra Google så er der en stor chance for at der er ophavsret på dem.
Læs med her, hvor vi fortæller om hvilke ting du skal holde øje med så du kan benytte billeder og musik fra nettet med god samvittighed. Samtidig vil vi også komme med gode råd til hvordan du bedst muligt som iværksætter, kunstner m.m. beskytter dine egne ting mod misbrug.
Kort om ophavsret
De fleste af os ved at det er ulovligt at købe eller downloade piratkopier af film, bøger eller musik, ligesom at det også er forbudt at kopiere fysiske DVD/Blu-ray og CD’er som du har lånt fra f.eks. venner eller på biblioteket. Det er også at gøre den kopierede musik frit tilgængelig på YouTube. Fællesnævneren er at de er beskyttet af ophavsretsloven.
Ophavsret– copyright på engelsk – er i korte træk at kreatører, såsom en selvstændig fotograf bag et billede, har det fulde ejerskab, dvs. monopol og rettighed så vedkommende alene frit kan bestemme det forlag eller for den sags skyld de møbelbutikker det skal trykkes hos og hvad vi som forbrugere må gøre med det.
I den fysiske verden er det relativt nemt for os vide at hvad der er lovligt og hvad der ikke er, men i den digitale verden bevæger vi os hurtigt ind i en gråzone.
På internettet kan noget så simpelt som deling på de sociale medier få dig i problemer og i meget ekstreme tilfælde vil du kunne blive sagsøgt. To forståelige grunde kan være hvis du enten udgiver billedet op som dit eget eller hvis det involverer at du bruger billedet i kommercielt regi.
Ophavsretsloven dækker automatisk dine egne resurser, men har du noget som er fuldkomment unikt bør du tage patent på det.
Forskellige begreber
Vi anbefaler at tjekke hvad ejeren af billedet, musikken o.lign. skriver om deres krav i forhold til deling, privat brug og kommercielt brug. Som hovedregel er det generelt bedst at kigge efter billede – og musikwebsites hvor der er de samme krav over linjen som kreatørerne har accepteret.
- Creative Commons – er et system, som giver dig forskellige rettigheder til legalt og fuldstændig gratis at benytte en kreatørs værker. Det gælder også kommercielt brug. En no-go er direkte
videredistribuering, men ellers har du i det store hele frie tøjler. - Royalty Free – med en engangsbetaling køber du licens til at benytte et billede, musik etc. i kommercielt regi og hvor du ikke skal betale kunstneren for hvert salg du har. Der er også flere royalty free websites, hvor du enten som oprettet bruger eller med abonnement har fuld adgang til hele deres bibliotek.
- Spørg – sidst men ikke mindst kan du altid spørge kreatøren om tilladelse til at bruge det der perfekte billede. Så kan I indgå en aftale om hvordan det må benyttes.
Kreditér kilden – Det er vores erfaring at det altid er noget af det første en kreatør beder om og hvis ikke (Creative commons), så gør det alligevel. Tilføj deres SoMe brugernavne, links til websites osv., så deres navn kan blive mere udbredt.
Forebyggelse mod misbrug
På internettet er man aldrig 100% sikret, for dem som virkelig gerne vil stjæle og misbruge dine ting skal nok finde en måde – men det er ikke ensbetydende med at der er intet at gøre. Her er tre råd som du kan følge så du gør det sværere og mindre attraktivt for tyvene at stjæle fra dig.
Vandmærke – Om det er virksomhedens logo, dit kunstnernavn eller andet brand du bruger, så sørg for at placere mærket et sted på billederne hvor det vil kræve rigtig meget tid og arbejde for at fjerne det, men uden at ødelægge helhedsindtrykket. Dine facebook covers er et eksempel på en strategisk men naturlig måde at inkludere vandmærket på.
Billedemetadata – I grafiske programmer som Photoshop (Fil –> Fil info…) er det muligt manuelt at indtaste og gemme filinformationer såsom ejerskab og som vil forblive en permanent del af billedet også når du uploader det. Informationerne kan bl.a. ses på PC’en, hvis du højre-klikker på billedet —> Egenskaber —> Detaljer.
Forhåndsvisninger – Hvis du sælger digitale produkter såsom værker eller digitale downloads så vil det være en fordel at lave en ‘web’-udgave af dit billede. Dvs. mindre end originalen og med velplaceret vandmærke.
Hvis du har oplevet krænkelser af dine personlige resurser, værker m.m. kan du få hjælp fra f.eks. Not-Allowed.dk , som er en No Cure No Pay virksomhed og tager sig af ophavsretssager.
Du kan finde flere informationer om ophavsret og ophavsretsloven her
Begge billeder er fra Pixabay.com , som tilbyder højkvalitetsbilleder til gratis brug. Fra hvert billede kan du gå direkte videre med at lave Canva designs, instagram-historie og meget mere.